Mitä tulee ottaa mieleen valittaessa valokuvaajaa erikoistilaisuuteen

Mitä tulee ottaa mieleen valittaessa valokuvaajaa erikoistilaisuuteen

02 August 2019 Friday 05:43
863 Reads
Mitä tulee ottaa mieleen valittaessa valokuvaajaa erikoistilaisuuteen

Tavallisten valokuvaajien, taidevalokuvaajien ja tapahtumavalokuvaajien työ on hyvin erilaista ja se näkyy myös kuvien jäljessä. Jos haluat saada juhlistasi upeita valokuvaajia, kannattaa valokuvaajaksi valita erityisesti tapahtumien valokuvaamiseen erikoistunut valokuvaaja. Tapahtumavalokuvaaja osaa ikuistaa juhlan tunnelman valokuviin ja ottaa kuvat parhaista hetkistä kauniisti häiritsemättä juhlavieraita tai vaikuttamatta juhlien tunnelmaan. Tapahtumavalokuvaajat pystyvät vangitsemaan juhlia monista eri näkökulmista, jolloin yksikään osa juhlista ei jää ikuistamatta kameralle. Tapahtumavalokuvaajat tietävät, ettei kuvissa saa näky puolikkaita päitä, kaiuttimia tai likaisia tarjoiluastioita. Sen sijaan kuvissa saa juhlasta riippuen näkyä hääpuku, tarjoilun yksityiskohdat, lahjapöytä sekä vieraiden nauravaiset kasvot.

Valokuvaaja kannattaa aina tavata ennen keikan hyväksymistä. Vain kasvokkain tavatessa saa selville sen, ovatko sinun ja valokuvaajasi ajatukset samalla aaltopituudella. Valokuvaajan tulisi kysyä, mitkä hetket haluat kameralla ikuistaa ja millaisella tyylillä haluat kuvia otettavan. Yksi valokuvaaja suosii enemmän luonnollista kuvaustyyliä kun taas toisen valokuvaajan kuvissa saattaa näkyä paljon rankalla kädellä tehtyä editointia. Kannattaa miettiä tarkasti, millaisen kuvaajan tyyli sopii juhliesi kuvaamiseen. Tyyliseikoista on hyvä keskustella etukäteen yksityiskohtaisesti, mutta valokuvaajalle kannatta jättää täysin vapaat kädet lopulliseen kuvien printtaamiseen ja videoiden editoimiseen liittyvissä päätöksissä ellet itse ole valokuvaaja. Myös kuvauspäivän budjetista, kuvien oikeuksista ja printtaamiseen käytettävästä toimitusajasta kannattaa keskustella. Todellisen ammattilaisen osaa tunnistaa keskustelun pohjalta ja hänen portfoliota tarkasti tutkimalla. Kiinnostavaan valokuvaajaan kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä valokuvaajien aikataulut ovat etenkin juhlasesonkina todella täynnä ja omasta suosikkikuvaajasta saattaa joutua luopumaan jos varauksen tekee liian myöhään.

Jos kuvaajan haluaa olevan juhlissa koko juhlien ajan, kannattaa kuvausbudjettiin varata tarpeeksi rahaa. Mitä kauemmin kuvaaja ottaa kuvia, sitä yksityiskohtaisemmin kuvista tulee esiin juhlien eri vaiheet, tunnelma ja vieraat. Jos kyseessä ovat häät, kannattaa kuvaaja kutsua kuvaamaan myös häiden valmisteluita, jolloin morsian saa hienoja kuvia valmisteluista. Kuvissa voivat vilahtaa vaikkapa häämeikki, hääkengät tai häämekon alle puettavat alusvaatteet tai mikä tahansa muu yksityiskohta, jonka haluaa jäävän myöhemmin mieleen.

Juhlakuvapotretit kannattaa kuvauttaa laadukkaassa studiossa, sillä studiokuvaaja osaa parhaiten ottaa henkilökuvia ja valaistus on paljon parempi kuin jos nämä kuvat otettaisiin juhlien keskellä. Myös studiokuvaussessio kannattaa varata reilusti etukäteen ja jo yhteydenottovaiheessa kuvaajalle kannattaa kertoa, millaista tyyliä kuvissa haluaa näkyvän ja kuinka monta kuvaa haluaa otettavan.

Itse juhlien aikana kannattaa muistaa muutama keskeinen seikka, vaikka suurimman vastuun voikin jättää kuvaajan käsiin. Ensiksikin, kuvaajalle on hyvä kertoa, että juhlista haluaa monipuolisesti kuvia eri kuvakulmissa ja valaistuksissa. Kuvaajalta on hyvä myös kysyä, miten hän on varautunut mahdollisiin muutoksiin, joihin voi kuulua vaikkapa aikataulumuutokset sekä säätilan vaihtelut. Myös varakuvaaja on hyvä olla mielessä, jos juhlaan varattu todellinen kuvaaja vaikkapa sairastuu tai ei jostain muusta syystä pääse paikalle.

Tärkeintä juhlakuvissa on se, että valokuvaaja onnistuu ikuistamaan juhlien aidon tunnelman videolle ja valokuviin kauniisti. Lopulliset valokuvien ja videoiden jälki tulee tietysti myös olla ensiluokkaista, sillä valokuvaajan palkkaamisesta juhliin joutuu maksamaan paljon. Jos juhlabudjetti on pienempi, kannattaa harkita harrastelijavalokuvaajan, lähipiirissä olevan taidokkaan kuvaajan tai opiskelijavalokuvaajan palkkaamista. Yleensä esimerkiksi lähipiirin taitava kuvaaja saa taltioitua kameralla enemmän juhlasankarin persoonaa kuin ulkopuolinen kuvaaja.

Kuvista kannattaa pyytää kopioita, joita voi lähettää lähipiirille ja ystäville. Ylimääräiset kuvat tulee laskea mukaan kuvausbudjettiin. Halvalla pääsee, jos juhlista otetut videot ja kuvat lähettää juhlavieraille sähköpostitse jälkikäteen.

Comments

Warning!

You have to login for comment. If you are not a member? Register now.

Login Sign Up